A homoktövis története és elterjedése
A homoktövis története egészen az ókori Görögországig nyúlik vissza. A legenda szerint Nagy Sándor katonái fedezték fel, hogy a lovak, amelyek ették a növény leveleit és termését, erősebbé váltak, szőrük pedig fényesebb lett. Innen ered a növény tudományos neve is: a „hippos” lovat, a „phaos” pedig ragyogást jelent görögül.
Napjainkban a homoktövis természetes élőhelye Európától Közép-Ázsián át egészen Szibériáig terjed. Különösen nagy jelentőséggel bír Tibetben és Mongóliában, ahol évezredek óta használják a hagyományos gyógyászatban. Magyarországon is egyre több helyen találkozhatunk vele, hiszen kiválóan alkalmazkodik a hazai éghajlati viszonyokhoz.
A homoktövis tápanyagtartalma
Ha valamire igaz a „szuperfood” megnevezés, akkor a homoktövis termése mindenképpen ebbe a kategóriába tartozik. Tápanyagtartalma egyedülállóan gazdag és sokrétű.
Vitaminok
- C-vitamin: 100g termés a napi szükséglet 7-8-szorosát tartalmazza
- E-vitamin: jelentős mennyiségben található meg benne
- A-vitamin és béta-karotin
- B-vitaminok (B1, B2, B6)
- K-vitamin
Ásványi anyagok
- Vas
- Magnézium
- Kálium
- Kalcium
- Foszfor
- Cink
A homoktövis különlegessége, hogy termése omega-3, omega-6, omega-7 és omega-9 zsírsavakat is tartalmaz, ráadásul ideális arányban. Az omega-7 zsírsav különösen ritka a természetben, pedig rendkívül fontos szerepet játszik szervezetünk egészségének megőrzésében.
Egészségügyi előnyök
A homoktövis jótékony hatásai szinte felsorolhatatlanok. Nézzük a legfontosabbakat:
Immunrendszer erősítése
Magas C-vitamin tartalma miatt kiváló immunerősítő. Különösen a téli időszakban érdemes rendszeresen fogyasztani, amikor szervezetünk fokozottan ki van téve a megfázás és influenza veszélyének. A C-vitamin mellett az A-vitamin és a flavonoidok is hozzájárulnak immunrendszerünk megfelelő működéséhez.
Bőrápolás
A homoktövis olaja mind külsőleg, mind belsőleg használva jótékony hatással van bőrünkre. Az E-vitamin és az omega zsírsavak segítenek megőrizni a bőr rugalmasságát, lassítják az öregedési folyamatokat. Külsőleg alkalmazva segít a sebgyógyulásban, égési sérülések kezelésében, és védelmet nyújt az UV-sugárzás ellen.
Szív- és érrendszer védelme
Az omega zsírsavak és az antioxidánsok együttes jelenléte miatt a homoktövis kiváló szív- és érrendszeri védőhatással rendelkezik. Segít a koleszterinszint szabályozásában és az érfalak rugalmasságának megőrzésében.
Felhasználási módok
A homoktövis sokoldalúan felhasználható növény. Íme a leggyakoribb formái:
Friss gyümölcs
Bár a friss homoktövis bogyó meglehetősen savanyú, egyesek szeretik így fogyasztani. Érdemes tudni, hogy a szüret optimális időpontja az első fagyok után van, amikor a termés már puhább és édesebb.
Homoktövis lé
Talán a legnépszerűbb felhasználási mód. A frissen préselt lé rendkívül tápláló, de erős íze miatt általában hígítva vagy más gyümölcslevekkel keverve fogyasztják. Naponta egy-két evőkanálnyi mennyiség elegendő belőle.
Homoktövis olaj
A bogyókból és a magokból is készíthető olaj, amelyek összetétele némileg eltér egymástól. Az olaj használható külsőleg bőrápolásra, de belsőleg is fogyasztható étrend-kiegészítőként.
Termesztési tudnivalók
Ha valaki saját kertjében szeretné termeszteni ezt a csodanövényt, néhány fontos dolgot érdemes tudnia:
- Kétlaki növény – külön hím és nőivarú egyedek vannak
- Napos, szellős helyet kedvel
- Jól tűri a szárazságot és a hideget
- Homokos, laza talajban érzi jól magát
- Minimális gondozást igényel
A telepítésnél figyelembe kell venni, hogy egy termő (nőivarú) növényhez legalább egy porzó (hímivarú) egyed szükséges a megfelelő termésképződéshez. A növények 3-4 év alatt fordulnak termőre.
Lehetséges mellékhatások és ellenjavallatok
Bár a homoktövis természetes és általában biztonságos növény, néhány esetben óvatosság ajánlott:
- Vérhígító gyógyszereket szedőknek konzultálniuk kell orvosukkal a fogyasztás előtt
- Terhesség és szoptatás alatt csak orvosi konzultáció után ajánlott
- Magas vérnyomásban szenvedőknek mértékkel fogyasztandó
- Gyomorfekély esetén kerülendő a túlzott fogyasztás
Tárolás és tartósítás
A homoktövis termése megfelelő tárolással hosszú ideig megőrzi értékes tulajdonságait. A friss bogyók hűtőszekrényben néhány napig, fagyasztva akár egy évig is eltarthatók. A préselt lé légmentesen lezárva, sötét, hűvös helyen több hónapig is megőrzi minőségét.
Az olaj különösen érzékeny az oxidációra, ezért sötét üvegben, hűtve tárolandó. Felbontás után 6 hónapon belül ajánlott felhasználni.
Összegzés
A homoktövis méltán érdemelte ki a „szuperfood” megnevezést. Kivételes tápanyagtartalma, sokoldalú felhasználhatósága és széles körű egészségügyi előnyei miatt érdemes beépíteni a mindennapi étrendünkbe. Akár friss gyümölcsként, akár feldolgozott formában fogyasztjuk, értékes támogatója lehet egészségünk megőrzésének.
Ne felejtsük el azonban, hogy mint minden természetes készítmény esetében, itt is fontos a mértékletesség és az esetleges ellenjavallatok figyelembevétele. Ha bizonytalanok vagyunk, mindig konzultáljunk szakemberrel a homoktövis készítmények rendszeres fogyasztása előtt.